Een lachende traan, een clown in veertien staties

Over de auteurs

Luc Jespers(°1954) volgde plastische kunsten en beeldhouwkunst aan het Sint-Lucasinstituut te Brussel.  Tot 1995 werkte hij vooral rond drijfwerk in rood en geel koper maar daarna schakelde hij over op brons.  In zijn atelier in Brecht heeft hij een eigen bronsgieterij.
Van zijn hand zijn ook talloze aquarellen en tekeningen. Op zijn palmares staan diverse tentoonstellingen in binnen-en buitenland.
In een sobere en heel markante stijl is Luc Jespers erin geslaagd deze weg voor u, lijdend of meelijdend, uit te lijnen. Doeltreffend heeft hij de breekbaarheid en gebrokenheid van een mens getekend, zonder franjes, maar met een uitgelezen dynamiek.
Merkwaardig is de figuur van de clown hierbij, die in elke situatie inzetbaar is. Hij trekt de engheid van de ellende open tot een breder perspectief. De twee hoofdpersonages, dragers van het kruis en van het masker, zijn perfect verwisselbaar. Verrassend hoe enkele penlijnen deze metamorfose kunnen verwezenlijken.

Hedwig Van Peteghem(°1957) is diaken op de Sint-Jozefparochie te Brasschaat.
Hij werd geraakt door de onmacht en de moed van de ouders bij het lijden en sterven van Lennon. Bovendien is hij ten zeerste vertrouwd met de thematiek van de kruisweg.
Hij liet zich doordringen van de tekeningen, las wat tussen de lijnen stond en liet de woorden vloeien. Soms met strompelende zinnen, maar dat is nu eenmaal eigen aan een kruisweg.

Vera van hoof(°1955) volgde een pedagogische opleiding aan de Normaalschool te Antwerpen. Ze werkte in de Stedelijke Basischool te Zandvliet tot ze in 2004 wegens ziekte op rustpensioen werd geplaatst. Ze heeft, als vriendin van de familie en puttend uit haar ervaring als leerkracht van de eerste graad, Lennon in samenwerking met zijn school geholpen om geen leerachterstand op te lopen. Zowel in haar beroep als in haar hobby uit ze graag haar creativiteit en expressie.